streda 19. januára 2011

Úvodné vystúpenie

Toto je úvodné vystúpenie Slobodana Miloševića pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu, 5 dní po tom, ako bol na príkaz srbského premiéra Dindjića vydaný. Na tomto vystúpení mali byť prečítané obvinenia Miloševićovi, ktorý sa mal vyjadriť, či sa cíti vinný alebo nie. On však neuznáva legitímnosť Tribunálu. Preklad z anglického zápisu. Strany 1-5.

3. júla 2001, 10:02

Sudca May: Áno. Nech tajomník vyhlási proces.

Tajomník: Dobrý deň, Vaše Ctihodnosti. Proces číslo IT-99-37-I, žalobca versus Slobodan Milošević.

Sudca May: Žalobcovia.

Pani Del Ponte: Áno, dobrý deň, Vaše Ctihodnosti, Carla Del Ponte, hlavný žalobca, pripravený na obžalobu. Asistujú mi môj hlavný súdny advokát Dirk Ryneveld spolu s Cristina Romano, Milbert Shin a Daniel Saxon. Ďakujem, Vaša ctihodnosť.

Sudca May: Toto je úvodné vystúpenie obžalovaného v tomto procese po jeho predvedení pred Tribunál. Vypočúvanie bude prebiehať v súlade s pravidlami Postupov a dokazovaní Tribunálu, Pravidlo 62. Pán Milošević, vidím, že Vás dnes nereprezentuje právny zástupca. Chápeme, že je to Vaše vlastné rozhodnutie. Samozrejme, máte právo sa hájiť sám. Máte tiež právo na právneho zástupcu a mali by ste dôkladne zvážiť, či je vo vašom najlepšom záujme nemať právneho zástupcu. Tieto konania budú dlhé a zložité a mali by ste zvážiť Vašu situáciu. Za týchto okolností, ak si želáte čas na rozhodnutie, či chcete mať právneho zástupcu alebo nie, sme pripravený Vám ho dať. Takže, chcete nejaký čas na rozhodnutie, či chcete byť zastupovaný?

Slobodan Milošević:  Považujem tento Tribunál za falošný tribunál a obvinenie za falošné obvinenie. Je nezákonný, pretože ho neustanovilo Valné zhromaždenie OSN, takže nepotrebujem právneho zástupcu pred falošným orgánom.

Sudca May: Pán Milošević, podľa pravidiel budete mať príležitosť predniesť Vaše námietky spochybňujúce jurisdikciu či iné záležitosti, ak budete chcieť. Chápeme to tak, že chcete pokračovať bez právneho zástupcu, hoci je to záležitosť, ktorú si môžete rozmyslieť v priebehu pojednávania. Toto úvodné vystúpenie má za úlohu vyriešiť tieto skutočnosti; po prvé, vznesenie obžaloby a po druhé, ak si želáte, môžete vyjadriť Váš pocit viny alebo neviny. Prvou vecou je obžaloba. Ako možno viete, máte právo, aby Vám bola obžaloba teraz prečítaná, pred tým, ako sa k nej vyjadríte. Toto je právo, ktorého sa takisto môžete vzdať. Takže, chcete aby Vám bola obžaloba prečítaná, alebo nie?

Slobodan Milošević: To je Vaša vec.

Sudca May: Pán Milošević, ste teraz pred týmto tribunálom a ste v jeho jurisdikcii. Budete týmto tribunálom vypočúvaný. Budú Vám poskytnuté všetky práva obvineného v súlade s medzinárodným právom a plná ochrana medzinárodného práva a dohovorov.

Slobodan Milošević: Pán president…

Sudca May: Moment prosím.

(súdna rada sa radí)

Sudca May: Súdna rada bude považovať Vašu odpoveď za zrieknutie sa práva na prečítanie obžaloby. Ďalším bodom procesu je konfrontovať Vás s obžalobou. Pán Milošević, ak chcete, môžete si zobrať čas na zváženie Vašej odpovede. Zákon Vám na to dovoľuje maximálne 30 dní, ak nerozumiete veciam, ku ktorým sa máte vyjadriť, môžete sa poradiť s právnikom pred tým, ako predstúpite. Na druhej strane, môžete svoje priznanie predniesť ešte dnes. Takže, chcete sa vyjadriť ešte dnes, alebo žiadate odklad, aby ste si to mohli najskôr premyslieť?

Slobodan Milošević: Tento proces má za účel vytvoriť falošné obvinenia z vojnových zločinov, kroré boli spáchané pod vedením NATO v Juhoslávii.

Sudca May: Pán Milošević, položil som Vám otázku. Želáte si predniesť Vašu odpoveď dnes, alebo žiadate odročenie, aby ste si to mohli premyslieť?

Slobodan Milošević: Už som Vám odpovedal. Naviac, tento takzvaný tribunál…

(súdna rada sa radí)

Sudca May: Zákon hovorí, že ak obvinený nie je schopný vyjadriť svoj názor, potom má súdna rada predniesť vyjadrenie o pocite neviny v jeho mene. Pán Milošević, pokladáme to za vašu neschopnosť vyjadriť svoj názor a teda odpovedáme za Vás, že sa cítite byť nevinný, vo vašom mene.

Slobodan Milošević: Ako som povedal, účel tohoto tribunálu je zlegalizovať zločiny spáchané v Juhoslávii. To je dôvod, prečo je tento tribunal falošný…

Sudca May: Pán Milošević, toto nie je…

Slobodan Milošević: …nezákonný.

Tlmočník: Prepáčte, mikrofón nie je zapnutý.

Sudca May: Pán Milošević, toto nie je čas na prejavy. Ako som povedal, budete mať riadnu príležitosť hájiť sa v priebehu procesu a predniesť svoju obhajobu pred Tribunálom. Toto nie je ten čas. Tento prípad je teraz odročený. Ďalšie pojednávanie začne 27. augusta, ak Súdna rada nenariadi skoršie pojednávanie. Prípad je teraz odročený.

Hneď na to o 10:13 bolo úvodné vystúpenie odročené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára